početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Obeležavanje 8. marta, 2014.Kao i svake godine, i ove je Međunarodni dan žena obeležen mnogobrojnim akcijama ženskih organizacija u Beogradu, Prijepolju, Nišu, Vranju, Pirotu, Tutinu, Subotici,Vlasotincu, Kruševcu, Pančevu, Velikoj Plani, ali i u regionu.

Tradicionalni protestni ulični marš, u organizaciji Žena u crnom, počeo je u 13 sati na Trgu republike u Beogradu. Osmomartovski marš bio je posvećen radnim i reproduktivnim pravima žena, sa nosećom porukom „Žene – rad – glad ! Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća“. Fokus je bio na ugrožavanju radnih prava žena u Srbiji (manje plaćene, prve otpuštene i dvostruko opterećene) u neposrednoj vezi sa primenom kapitalističkog neoliberalnog modela, kao i na pogubnom uticaju patrijarhata, crkve i pojedinih zakona na ženska reproduktivna prava.

“8. mart je za feministički pokret bitan, kako zbog istorije borbe za prava, slobodu i izražavanje, tako i zbog solidarnosti, umrežavanja, vidljivosti i akcije. Ovo je jedan od načina da beležimo i arhiviramo istoriju feminističkih i ženskih organizacija”, poručila je Rekonstrukcija Ženski fond - prva ženska fondacija u Srbiji, čija je misija da podrži i održi feminističku političku platformu protiv rata, nacionalizma, rasizma, militarizma, svih oblika diskriminacije i nasilja prema ženama.


.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.