početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Kampanja "Milijarda ustaje za pravdu za žene"


Milijarda ustaje za pravdu je globalni poziv upućen ženama koje su preživele nasilje i onima koji ih vole da se bezbedno okupe i apeluju na institucije koja treba da omoguće pravo ženama na pristup pravdi.

Svake godine, ženske organizacije u Srbiji i regionu pridružuju se globalnoj kampanji, a ove godine Centar modernih veština, Autonomni ženski centar i Mreža "Žene protiv nasilja" organizuju skup u Beogradu na Trgu Republike sa početkom u 12h. Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica uz pesmu “Pokidaj lance – Break The Chain”.
Skupom "Milijarda ustaje za pravdu" za žene koje su preživele nasilje organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Organizaciju podržavaju UN agencije u Srbiji (UNDP; UNICEF i UN Women) u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“.


2013. godine u SRBIJI su 43 žene UBIJENE u od strane partnera ili člana porodice. To je 11 ubistava žena više nego u 2012. godini. Za krivično delo SILOVANJE u 2012. godini u Srbiji podneta je samo 121 prijava, a SAMO 67 silovatelja je osuđeno. Za NASILJE U PORODICI u 2012. godini podnete su krivične prijave za samo 3624 osobe, iste godine osuđeno je 1472 lica za krivično delo nasilje u porodici. Najveći broj lica je dobio uslovnu kaznu. 9325 ŽRTAVA NASILJA U PORODICI evidentirano je u 2012. godini, iste godine sudovi su izrekli svega 380 presuda kojima se određuju mere zaštite. 1 od 3 žene na svetu će biti silovana ili pretučena tokom života. To je MILIJARDA žena!

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.