početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Zašto prijaviti nasilje

Zlostavljanim osobama je često teško, neprijatno, ili se plaše da prijave nasilje. Imajte na umu da državni organi i institucije imaju zakonsku obavezu da vas zaštite od nasilja i pruže vam neophodnu podršku.

Kao žrtva nasilja, vi imate pravo na različite vidove zaštite koju pružaju različiti državni organi i institucije (policija, tužilaštvo, sud, prekršajni sud, centar za socijalni rad, pravna pomoć u opštini i slično).

 

Zašto prijaviti nasilje?

Iako ponekad nismo sigurni, naša je dužnost da sve što znamo i sve što slutimo, a tiče se nasilja, kažemo državnom organu koji je za to nadležan.

Pod „dužnošću“ se podrazumeva zakonska, ali i moralna obaveza. Ne samo da možete odgovarati pred sudom ukoliko se uspostavi da ste imali saznanja koja ste držali u tajnosti, nego imate dužnost prema ljudima u svojoj okolini da ih prijavom zaštitite od nasilja ma u kom obliku ono bilo. Imajte u vidu da psihičko nasilje često može prerasti u fizičko, ali i jedno i drugo imaju duboke posledice kako na zdravlje žrtve tako i na dobrobit svih osoba u njenoj okolini.

 

Ne brinite!

Nasilje možete prijaviti potpuno anonimno, što znači da vaši prijatelji ne moraju nikad znati da ste upravo vi odali onu tajnu koju su pokušavali da sakriju.

Prijava nasilja retko rezultira automatskim oduzimanjem dece, razvodom supružnika ili nečim sličnim. Nasilnik i žrtva neko vreme rešavaće svoje probleme uz stručnjake, roditelje nasilnike neko vreme mogu češće posećivati stručnjaci kako bi im dali savete da uspešno reše svoje probleme, a da deca ne ispaštaju.

 

Ne čekajte!

Problemi se neće rešiti sami od sebe, mogu se samo dodatno zakomplikovati, a stručnjaci mogu puno pomoći.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.