početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti


 

UNDP konkurs za dodelu malih grantova

14/09/17

POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA PROJEKATA U OBLASTI PREVENCIJE I ZAŠTITE OD NASILJA NAD ŽENAMA – PODRŠKA AKTIVNOSTIMA U OKVIRU KAMPANJE ''16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA''

 

Šta donosi novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici

01/06/17

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, šest meseci nakon usvajanja, počinje sa primenom 1. juna 2017. godine. On donosi novine u zakonodavstvo Srbije, jer se njime uvode hitne mere zaštite od nasilja u porodici, procena rizika od ponavljanja nasilja, obavezna koordinacija i saradnja nadležnih službi i evidencija slučajeva nasilja, u skladu sa standardima koji propisuje Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

 

Užas je moja furka: Krvoločno izveštavanje medija uništava živote ljudi

27/04/17

Da li je čitaocima zaista neophodno da pročitaju imena ljudi koja će za dva minuta zaboraviti, a koja će te ljude uništiti? Da li bi priča o silovanom detetu bila siromašnija ako ne bismo objavili ispovest i fotografiju njene majke? Ovakva pitanja ne bi se ni postavljala u obzirnim i pristojnim medijima. Tabloidi su se moralnosti odrekli pravdajući to navodnim željama čitalaca, ali nimalo ne razmišljajući o ljudima, njihovom bolu i njihovoj sudbini

 

Konkurs za dodelu grantova nevladinim organizacijama koje pružaju uslugu SOS telefona

28/03/17

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“ uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije (SIDA), objavljuje konkurs za dodelu grantova organizacijama civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefona ženama koje su u situaciji nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

 

1 milijarda ustaje u Beogradu

14/02/17

Pridružite se globalnoj kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, i zajedno sa ženama i muškaracima iz celog sveta, 14. februara od 14 časova kod Terazijske česme budite deo pokreta koji zahteva da se zaustavi eksploatacija i nasilje nad ženama.

 

Savet za štampu potvrdio žalbu AŽC-a protiv listova Alo i Informer

02/02/17

ŽC je krajem decembra prošle godine poslao objedinjenu žalbu protiv ova dva lista, navodeći da je Kodeks novinara prekršen u tekstovima objavljenim 29. novembra, pod naslovima „Ženi presudio letvom posle svađe oko seksa“ (Informer) i „Ubio ženu jer je tražila seks“ (Alo!).

 

Mediji opravdavaju nasilnike

13/01/17

Iako je nasilje nad ženama danas u medijima mnogo vidljivije, zapaža se da je izveštavanje o ovom društvenom problemu u prvom redu senzacionalističko i tabloidno, sa obiljem predrasuda i stereotipa.

 

10 načina da stvarno pomognete žrtvi nasilja

29/12/16

U okviru kampanje #NeTolerišem, Autonomni ženski centar je pripremio tekst o 10 načina da se pomogne žrtvi nasilja (konkretni saveti).

 

Za dve godine dupliran broj prijavljenih nasilnika

26/12/16

BEOGRAD - Od formiranja posebnog odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici 1. juna 2015. godine pri Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, broj određenih pritvora izvršiocima tih dela povećan je u proseku šest puta, dok je broj krivičnih prijava i optuženja dupliran.

 

Održana konferencija „Integrisana zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima“

17/12/16

U Kragujevcu je 15. decembra 2016. godine održana konferencija „Integrisana zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima“, koju je organizovao UNDP (Ujedinjene nacije-Program za razvoj) u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Solidarnost“ i ženskom nevladinom organizacijom „Oaza sigurnosti“ iz Kragujevca.

 

Kalendar 16 dana aktivizma za 9. i 10. decembar 2016.

08/12/16

Aktivnosti kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama za 9. i 10. decembar 2016.

 

Kalendar 16 dana aktivizma za period od 5. do 8. decembra 2016.

05/12/16

Aktivnosti kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u periodu od 5. do 8. decembra 2016.

 

Odobreno 18 projekata za unapređenje položaja žena

02/12/16

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće preko razvojnog programa Evropski Progres 18 projekata koje će u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije sprovesti lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost (MRR) kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena

 

Podrška borbi protiv nasilja nad ženama

01/12/16

Potpisivanje peticije za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja upriličeno je u Skupštini grada, u organizaciji Ženske parlamentarne mrež

 

Kalendar 16 dana aktivizma za period od 2. do 4. decembra 2016.

30/11/16

Aktivnosti kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u periodu od 2. do 4. decembra

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.