početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Novi Sad: U porastu nasilje u porodici

08/11/14

U Osnovnom sudu se vodi 138 postupaka zbog nasilja u porodici. Okončano 56 slučajeva, a u 49 počinioci nasilja su krivi. Broj žrtava nasilja u porodici je u porastu, o čemu svedoči i podatak da je Centru za socijalni rad za prvih devet meseci prijavljeno 56 odsto slučajeva više nego u istom periodu 2013. godine. Istovremeno u Osnovnom sudu je pokrenuto 138 postupaka protiv osoba koje su počinile nasilje, što je više nego ranijih godina. U Srbiji je prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno čak 47 žena.

 

Do novembra 2014. godine, ubijeno 21 žena

07/11/14

Prošle godine u Srbiji su ubijene 43 žene, a do novembra ove godine 21. Policija primi više od 20.000 prijava, dok centri za socijalni rad registruju više od 9.000 žrtava nasilja u porodici. Istraživanja su pokazala da je svaka peta žena proganjana od strane člana porodice, sadašnjeg ili bivšeg partnera. Čak 80 odsto žrtava silovanja u Srbiji odustaje od gonjenja silovatelja...

 

Nasilje i žene sa invaliditetom

06/11/14

"Nasilje i žene sa invaliditetom" naziv je interaktivne tribine koju organizuje Udruženje "...Iz kruga", a koja se održava 6. novembra u 11 časova u sali Regionalnog centra za profesionalno usavršavanje u obrazovanju u Nišu, pored Opštine Medijana.

 

AŽC: Država toleriše proganjanje i praćenje

27/10/14

Slanje pisama i i-mejlova, SMS poruka, stajanje ispred kuće ili posla, provaljivanje u stan, praćenje i uhođenje, uzimanje pošte iz sandučeta, samo su neka od dela koja se mogu podvesti pod proganjanje, koje u Srbiji nije krivično delo.

 

Stupanjem na snagu Istanbulske konvencije, Srbija mora žešće da se suprotstvai nasilju u porodici

20/10/14

Statistika pokazuje da su psihološko i fizičko nasilje i dalje dominantni oblici agresije prema ženama, a najnesiugrnije mesto za njih je njihova kuća ili stan. Sve ubijene žene, kojih je od početka godine bilo 20, poznavale su počinioca i to je najčešće bio njihov suprug, sin ili partner, a u jednom slučaju i brat.

 

Ljudi ne postaju žrtve zato što su naivni

18/10/14

Trgovci ljudima gotovo da su zaštićeni sporim pravosudnim sistemom u Srbiji, a njihove žrtve se dodatno maltretiraju kroz spore postupke koji traju i desetak godina. Žrtve, koje se nebrojeno puta pozivaju da svedoče na sudu i iznova suočavaju sa svojim „robovlasnicima“ na kraju ne dobijaju nikakvo obeštećenje...

 

Nasilje nije rešenje!

17/10/14

Udruženje tužilaca Srbije realizuje projekat "Inicijativa pravosuđa za bolju zaštitu žrtava nasilja u porodici" uz podršku USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA), rečeno sinoć u emisiji “Na tragu”...

 

Uskoro prva sigurna kuća u Sremu

08/10/14

Uskoro počinje izgradnja prve Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u Sremu, potvrđeno je Sremskoj televiziji. Celokupna dokumentacija u vezi izgradnje objekta je kompletirana, a u toku sutrašnjeg dana očekuje se da će resorna gradska uprava u Sremskoj Mitrovici izdati građevinsku dozvolu.

 

Niko ne voli prazna obećanja - ono što niko ne voli treba promeniti

06/10/14

Udruženje Romkinja "Osvit" u Nišu održaće u četvrtak 9. oktobra, tačno u podne, u niškom Medija centru okrugli sto pod nazivom "Niko ne voli prazna obećanja - ono što niko ne voli treba promeniti". Teme okruglog stola su, između ostalog, izveštaj o radu SOS telefona u ovoj godini, kampanja "Potpisujem.rs" za primenu Konvencije SE u Srbiji i regionu i kampanja "Potpisujem.rs" za primenu Konvencije u Nišu.

 

Regionalna konferencija posvećena eliminaciji i borbi protiv porodičnog nasilja i svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Skoplju

01/10/14

Članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Stefana Miladinović učestvuje na Regionalnoj konferenciji posvećenoj eliminaciji i borbi protiv porodičnog nasilja i svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama, koja se održava 30. septembra i 1. oktobra ove godine u Skoplju, u organizaciji kancelarije UNDP i UN Women u Skoplju.

 

Nova UNWomen kampanja solidarnosti za rodnu ravnopravnost – „HeForShe“

28/09/14

UN Women je ovog meseca pokrenuo kampanju i kroz glas svojih ambasadora i ambasadorki pozvao sve muškarce i dečake širom sveta da se pridruže pokretu za rodnu ravnopravnost danas. U narednih 12 meseci, planirano je da kampanja mobiliše jednu milijardu muškaraca i dečaka, kao zagovornike promena za rodnu ravnopravnost.

 

Otvaranje Vršnjačkog kluba protiv seksualnog nasilja

26/09/14

U sredu, 01. oktobra 2014. godine u 13 časova, svečano će biti otvoren Vršnjački klub protiv seksualnog nasilja u okviru Incest Trauma Centra - Beograd.

 

Besplatna pravna pomoć žrtvama nasilja u porodici

18/09/14

Već su vidljivi prvi rezultati uspostavljene mreže advokata specijalizovanih za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama porodičnog nasilja u Srbiji. Savetovalište protiv nasilja u porodici je u maju mesecu, uz podršku USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast,ustpostavilo mrežu od 40 advokata specijalizovanih za pružanje besplatne pravne pomoći žrvama porodičnog nasilja. U mreži besplatne pravne pomoći žrtvama nasilja u porodii su četiri valjevska advokata i jedan u Mionici...

 

Počela realizacija projekta "Osnaživanje seoskih i romskih žena za suprotstavljanje nasilju"

03/09/14

Udruženje žena Peščanik danas je održalo konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen novi projekat "Osnaživanje seoskih i romskih žena za suprotstavljanje nasilju", koji je podržala fondacija Trag, a koji će Peščanik realizovati u naredna 3 meseca.

 

Globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" 2014

26/08/14

Globalna tema ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja "Od mira u kući, do mira u svetu" čini se veoma relevantnom. Centar za globalno liderstvo žena (Center for Women’s Global Leadership) osmislio je i objavio komplet dokumenata za preuzimanje akcije u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.