početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Za 2 dana ubijeno 6 žena / Kazniti odgovorne u državi zbog tolerisanja nasilnika

18/05/15

Mreža Žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar i Žene u crnom pozivaju građanke i građane da nam se pridruže u četvrtak 21. maja 2015. godine u 17h, na okretnici autobusa kod Doma vojske, na Trgu Republike u Beogradu, da se u crnini i ćutanju setimo žena koje su ubili muški partneri i članovi porodice i da tražimo kažnjavanje odgovornih u institucijama države koje ne čine dovoljno da ubistva žena budu zaustavljena.

 

Gasni sprej i elektrošoker dozvoljeni po novom zakonu

12/05/15

Gasni sprej i elektrošoker građani će za nešto manje od godinu dana moći da poseduju legalno, a da to ne prijave policiji. Popularni biber-sprej moći će da nose svi stariji od 16 godina, dok je elektrošoker ili tejzer „rezervisan” samo za punoletne. Ipak, na ovu dodatnu opremu u torbi građani će morati da sačekaju do marta sledeće godine, kada počne da se primenjuje novi zakon o oružju i municiji.

 

Da se pretnja ne pretvori u zločin

11/05/15

Sistem zaštite od nasilja nad ženama nije delotvoran pa zato izostaju efikasno delovanje i podrška nadležnih organa.

 

Stefanović: "Žrtve nasilja da prijave napadače"

26/04/15

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao na žene žrtve nasilja da prijavljuju napadače i naveo da će policija učiniti sve da se napadači kazne.

 

Sinovi ubili majke

25/04/15

Stravični zločini u jednom danu, u Vranju i u Crnoj Bari kod Bogatića. Predrag Jović (23), uzoran student, Slavicu (50) tukao sve do smrti. Zoran Isaković (47) posle svađe bukvalno izmasakrirao Smiljanu (80).

 

Izmene krivičnog zakona: kazne za progonitelje

23/04/15

SRBIJA bez odlaganja mora u Krivični zakonik da uvede krivično delo proganjanja i da propiše obavezu profesionalaca koji postupaju u slučajevima partnerskog i nasilja u porodici da procenjuju rizik od ponavljanja nasilja i od nastupanja smrtne posledice. Ovo je zatražila grupa ženskih organizacija Mreža "Žene protiv nasilja".

 

Da proganjanje bude krivično delo!

21/04/15

Juče je u Beogradu ubijena još jedna žena čiji su pozivi u pomoć ostali bez adekvatnog odgovora nadležnih institucija. Prema informacijama do kojih su došli mediji koji su izveštavali o ubistvu S.R., koju je godinama proganjao ubica G.M.

 

Žrtve od sramote kriju silovanje

15/04/15

U Srbiji se, zvanično, svake nedelje dogodi bar jedan slučaj seksualnog zlostavljanja. Strahuje se da se za veliki broj ovakvih slučajeva ne sazna. Napasnici iz nižih socijalnih slojeva.

 

Porodično nasilje: Žrtva nikada nije kriva za nasilje

14/04/15

Nasilje u porodici nije privatna stvar pojedinca, već je ozbiljan društveni problem koji možemo prepoznati i rešavati svi.

 

Saopštenje za javnost - Reagujmo dok ne bude kasno!

04/04/15

Obraćamo se javnosti potrešene vešću o ubistvu Z.K. (26 god.), koju je u Jagodini na smrt pretukao suprug S.K. (29 god.), dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi. U 2015. godini, u Srbiji, svake nedelje je jedna žena ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznatog lica[1], a strahujemo da je ovaj broj i veći jer nisu svi slučajevi femicida dospeli u medije.

 

U sigurnoj kući u Somboru zasađena "Dobra bašta”

23/03/15

U nedelju je radno obeležen početak rada socijalnog preduzeća „Dobra bašta“ koje posluje u okviru Sigrune kuće u Somboru. Profit preduzeća trajno će koristiti za finansiranje nove usluge Sigurne kuće – ekonomskog osnaživanja žena koje su preživele nasilje.

 

Svečano otvorena Sigurna kuća u Vranju

19/03/15

Danas je svečanom ceremonijom u Vranju otvorena nova Sigurna kuća namenjena zbrinjavanju žrtava nasilja nad ženama. Objekat je gradskoj upravi Vranja predao na korišćenje Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, a ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnik Vranja Zoran Antić, predsednik UO Fonda B92 Veran Matić, šef Kancelarije za vojnu saradnju pri Ambasadi SAD u Srbiji Kori Šej, kao i drugi gosti.

 

Međunarodna federacija novinara povodom 8. marta: Stop nasilju nad ženama

04/03/15

Povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, Savet za rodnu ravnopravnost Međunarodne federacije novinara (IFJ) pozvao je danas svoje članice širom sveta da se uključe u kontinuiranu kampanju “Stop nasilju nad ženama” (#IFJVAV), započetu 2013. godine.

 

Mizoginija u medijima: Golotinja kao uvod u nasilje

23/02/15

“Cica ubica”, “informerka”, “Alo! Snežana” svakodnevne su rubrike tabloidne štampe kojima se srpskoj javnosti serviraju fotografije polunagih (golih) modela uz aluzije na aktuelne događaje. Koncept za koji se veruje da je pre skoro pola veka lansirao britanski tabloid Sun (danas u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Mardoka) prati kontroverza radi li se tu o jeftinom i bezopasnom vidu zabave, ili nečemu što omalovažava ili pak diskriminiše žene.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.