početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Autonomni ženski centar: Demant ministru policije i službenicima MUP-a

21/10/15

Predlog da se nasilnik udalji iz kuće je u skladu sa Ustavom i ne košta dodatno državu

 

Tanja Ignjatović: Protokol o batinama

01/10/15

Sve službe zadužene za sprečavanje nasilja u porodici dobile su jasan zakonski dokument kako da postupaju kad im se žrtve obrate za pomoć, ali u praksi, kako navodi psihološkinja Autonomnog ženskog centra, često ne rade u skladu sa njim

 

Vesna Stanojević iz "Sigurne kuće": Pomoć svim žrtvama nasilja poput Mine Lazarević

11/08/15

Minulu nedelju obeležila je životna drama poznate glumice Mine Lazarević, koja je pretrpela fizičko nasilje od supruga Gorana. Mina je kasnije negirala da ju je muž tukao. To samo dokazuje da su žene u Srbiji vaspitane da trpe, kaže u intervjuu za "Alo" Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

 

Inđija: Uhapšen zbog nasilja u porodici

05/06/15

Policija u Inđiji uhapsila je M.J. (48) iz tog grada zbog nasilja u porodici i odredila mu zadržavanje, saopšteno je danas.

 

Pretučena žena došla kod Slavice Đukić Dejanović

01/06/15

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, specijalista neuropsihijatrije, direktorka najveće psihijatrijske ustanove u Srbiji ‘’Dr Laza Lzarević’’ , predsednica odbora za zdravlje i porodicu u Narodnoj skupštini Srbije i poslanik SPS-a primila je nedavno pacijentkinju koja je bila žrtva porodičnog nasilja, iako je to negirala.

 

Pravna pomoć žrtvama nasilja

30/05/15

Samo ove godine 26 osoba stradalo je kao žrtve nasilja u porodici. Žrtve teško odlučuju da prijave nasilje, a statistika kaže da u proseku trpe deset godina. Niški Portaladvokata nudi besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja. Cilj je da se motivišu da ovakve slučajeve prijave na vreme.

 

Ambis razorenog društva

29/05/15

Velika nezaposlenost, mali broj obrazovanog stanovništva, sve glasnije propagiranje nasilja u medijima, čini da svakog dana propustimo šansu i pomognemo onima koji su odavno odustali od traženja pomoći

 

Zajedničko saopštenje Fonda B92 i UNDP Srbija: "Hitno zaustaviti talas nasilja na ženama u Srbiji"

28/05/15

Hitno unaprediti rad državnih službi, sprovesti mere i aktivnosti koje su već dogovorene i definisane Nacionalnom strategijom za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, protokolima o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u zaštiti žena od nasilja, kao i u ratifikovanoj Konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. - See more at: http://fondb92.org/sr/hitno-zaustaviti-talas-nasilja-nad-zenama-nid-141.1.24.html#sthash.4o7JGEMw.dpuf

 

U 2015. godini ubijeno 26 žena

26/05/15

Od početka 2015. godine ubijeno je 26 žena, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

 

Tukao ju je 16 godina dok je nije ubio

24/05/15

Novosađanke Ljilja Bosić i njena sestričina, čiju je sestru i majku Snežanu Popadić (43) 2011. brutalno ubio muž Goran Božić, obratile su se ministru pravde Nikoli Selakoviću.

 

Bor: Pritvor od 30 dana nasilniku, tukao suprugu

23/05/15

Pripadnici MUP-a u Boru uhapsili su I.S. (37), zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici i njemu je sudija za predhodni postupak odredio pritvor od 30 dana

 

U jednoj sedmici ubijeno sedam žena

22/05/15

Žene tuku i doktori nauka i nekvalifikovani radnici, nasilje skrivenije u višim društvenim slojevima

 

Konkretni koraci protiv kulture nasilja

21/05/15

Saopštenje koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

 

Subota uveče, ponedeljak ujutru

19/05/15

U noći između subote i nedelje, u selu pored Velike Plane, čovek je ubio svoju bivšu suprugu a zatim i sebe. U nedelju, u mestu pored Kanjiže čovek je ubio svoju snaju, njene roditelje, svoju bivšu suprugu, njene roditelje, nakon čega ga je ubila jedna osoba koju je takođe napao. U ponedeljak, u Čačku, čovek je ubio svoju suprugu, zatim i sebe.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.