početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Nije brak psihijatrijska ustanova

03/03/13

Od početka godine u porodičnim svađama u Srbiji ubijeno je 11 žena i dvoje dece. Koordinatorka sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da ne treba biti vrhunski matematičar, pa da se izračuna da će do kraja godine taj broj najverovatnije preći 100. U ovoj zemlji najlakše je potegnuti oružje i lišiti života ženu koja nije na vreme postavila ručak, jer odgovarajuće kazne u Srbiji nema.

 

Deca svedoci nasilja nad majkama

01/03/13

Beograd - U 76,5 odsto slučajeva u Srbiji deca prisustvuju nasilju nad majkom, a u oko 46 odsto slučajeva i deca su žrtve porodičnog nasilja.Ove rezultate, predstavljene na okruglom stolu u Novom Bečeju, pokazalo je istraživanje Autonomnog ženskog centra.U istraživanju je ispitano 170 žena koje su bile izložene psihičkom, fizičkom, ekonomskom i seksualnom nasilju.

 

Studija o deci žrtvama nasilja

28/02/13

Beograd - Ove godine Incest trauma centar izradiće nacionalnu studiju o broju dece u Srbji koja su pretrpela seksualno nasilje.Jedno od petoro dece u zemljama članicama Saveta Evrope je žrtva seksualnog nasilja.

 

U prva dva meseca 2013. ubijeno čak 11 žena

26/02/13

BEOGRAD - U Srbiji je od početka 2013. ubijeno 11 žena i dvoje dece, starosti od šest i dve godine, a tokom prošle godine u porodičnim svađama ubijeno je 29 žena, dok su 42 žene navele da bi bile ubijene da nisu primljene u Sigurnu kuću.Samo prošle godine, Sigurnoj ženskoj kući javilo se 3.

 

Seksualno zlostavljanje Egipćanki doseže razmere epidemije

22/01/13

KAIRO, 22. januar 2013. - Seksualno zlostavljanje žena u Egiptu doseže razmere epidemije, a broj incidenata u poslednja tri meseca se toliko povećao da je za mnoge žene uznemiravanje na ulici - pipkanje ili dovikivanje - svakodnevna stvar, izveštava BBC, pozivajući se na tvrdnje aktivista za prava žena.

 

BiH: Liga pravih muškaraca koji ne tuku žene

23/11/12

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini osnovana je „Liga pravih muškaraca“, u okviru kampanje Ujedinjenih nacija „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“ koja je deo globalne UNiTE kampanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Kampanja je simbolično počela 19. novembra prošle godine, na Međunarodni dan muškaraca, a trajala je do 8. marta, Dana žena.

 

Hrvatska: Svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena

23/11/12

ZAGREB - Samo tokom prošle godine 11 žena ubijeno je od strane muškog člana porodice, a ukupan broj žrtava porodičnog nasilja bio je 20.247 osoba, podatak je koji je iznela predsednica Ženske inicijative HNS-a i saborska zastupnica Sonja Koenig.Nasilje nad ženama prošireno je u Hrvatskoj na sve slojeve društva i događa se se bez obzira na status ili obrazovanje, rezultati su istraživanja srspkih suseda u susret 25.

 

Propovednik: Pređi u islam i tuci ženu do mile volje

17/09/12

NJUJORK - Pet Robertson, kontroverzni američki televizijski propovednik koji ne krije svoje radikalne stavove kada je reč o hrišćanstvu i islamu, posavetovao je jednog zabrinutog vernika da bi bračne probleme mogao da reši ako pređe u islam. Robertson je izazvao novi skandal tokom svoje emisije "Klub 700" kada ga je jedan od gledalaca u studiju upitao kako da "popravi svoj brak, budući da supruga nema poštovanja prema njemu kao glavi porodice".

 

UN: Jednakost polova mrtvo slovo na papiru

12/01/12

NJUJORK - Iako je jednakost polova zagarantovana ustavima 139 zemalja sveta, za milione žena širom planete to je i dalje - mrtvo slovo na papiru, navela je u svom prvom izveštaju novoosnovana agencija UN za zaštitu prava žena. Uz to, oko 600 miliona žena živi u zemljama u kojima nasilje u porodici nije krivično delo, stoji u ovom dokumentu.Žene čine više od trećine narodnih poslanika samo u 28 nacionalnih parlamenata.

 

Hrvatska: Policajci štitili zlostavljača

01/01/70

KRK - Policajku Sandru Đunđek, magistra kriminalistike i policijsku službenicu za maloletničku delinkvenciju u Policijskoj stanici Krk, zaprepastila je reakcija kolege na slučaj brutalnog premlaćivanja i silovanja. Iako je suprug odmah priznao šta je uradio, kolega policajac ju je uveravao da “žena veštica” svojim ponašanjem natera muškarca da je istuče i da joj ne treba verovati. Što je najgore, takvih reakcija bilo je i u drugim, sličnim slučajevima.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.