početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Stroge kazne nasilnicima i podrška za žrtve

21/05/16

Srbija bi na jesen mogla dobiti zakon o zaštiti od nasilja u porodici koji će omogućiti hitno iseljenje nasilnika iz porodičnog doma, bez obzira na to da li je on vlasnik stana ili kuće, kao i bolju zaštitu žrtava nasilja. Naime, prednacrt zakona, koji je na javnoj raspravi, daje ovlašćenja policiji da izda naredbu kojom nasilniku zabranjuje povratak u domaćinstvo na 48 sati, a ako nasilnik ne živi sa žrtvom, policija će mu naredbom zabraniti prilazak, takođe na 48 sati.

 

Svečano uručeni ključevi Sigurne kuće Sremskog okruga

15/04/16

Danas je u novoizgrađenoj Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici održana ceremonija primopredaje objekta od strane donatora Fonda B92 budućem korisniku, Centru za socijalni rad “Sava” koji će njome upravljati ispred opština Sremskog okruga. Time su stvoreni svi uslovi za smeštaj žrtava nasilja sa ove teritorije u ovom reprezentativnom objektu izgrađenom uz poštovanje najviših evropskih standarda vezanih za njihovo zbrinjavanje.

 

Okončani radovi na izgradnji i opremanju Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici

28/03/16

Ceremonijom u zgradi novoizgrađene Sigurne kuće, okončani su radovi i opremanje objekta koji su trajali oko 15 meseci. Ovom činu prisustvovali su dr Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Miroslav Vasin, Pokrajinski Sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.

 

Kako napustiti nasilnika

24/03/16

U Srbiji svakih deset dana jednu ženu ubije partner, bivši partner ili član porodice. Statistika je takva već godinama, osim ako izuzmemo slučajeve masovnih ubistava iz 2013. ili 2015, kada je taj broj bio veći. Od 20.000 prijava nasilja u porodici tokom jedne godine, tek oko 3500 rezultira krivičnim postupkom

 

Autonomni ženski centar izražava zabrinutost kontinuitetom femicida u Srbiji

10/03/16

Dan nakon 8. marta desila su se dva ubistva žena, u Požarevcu i Novom Pazaru, od čega je prvo počinjeno od strane policijskog službenika. Ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu nikada nisu izolovani incidenti, uvek im prethodi kontinuirano muško nasilje prema ženama.

 

ONAsnaživanje je rešenje

25/01/16

U petak, 22. januara 2016. godine pokrenut je sajt sigurnakuca.net/onasnazivanje/ čiji sadržaj čine saveti, praktična znanja i iskustva o načinima ekonomskog jačanja žena. Posetiteljke sajta biće u prilici da saznaju kako da postanu konkurentnije na tržištu rada, da se informišu o prilikama za pokretanje i promociju sopstvenog biznisa, besplatnim edukacijama i usavršavanjima.

 

MUP izbegava uvođenje posebne procedure za nasilnike zaposlene u policiji

13/01/16

Slučaj ranjavanja bivše supruge, zaposlene u Policijskoj stanici Bogatić od strane policijskog službenika, takođe zaposlenog u istoj PS, još jednom je pokazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije razrešilo problem prijavljivanja i procesuiranja svojih zaposlenih kao učinilaca nasilja u porodici.

 

Predstavljanje publikacije ”Multisektorska saradnja: obaveza ili maštanje“

09/12/15

Poziv na predstavljanje publikacije ”Multisektorska saradnja: obaveza ili maštanje“ autorke Biljane Branković u Kulturnom centru Rex, u petak 11. decembar u 11h.

 

Odbijen amandman za udaljavanje nasilnika iz kuće

09/12/15

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbijem su ćutanjem odbili amandman na Zakon o policiji o uvođenju policijskog ovlašćenja za udaljavanje nasilnika iz kuće/stana po hitnom postupku (sada i ovde) na 14 dana. Amandman je podneo i obrazlagao narodni poslanik prof. dr Dušan Milisavljević.

 

Saopštenje B92 za medije povodom izjave ministra Gašića

07/12/15

Beograd, 7. decembar, 2015 - B92 najoštrije osuđuje izjavu minista odbrane Bratislava Gašića koji je, u Trsteniku, nakon posete preduzeću „Prva petoletka namenska", činjenicu da su neki od novinara, među kojima je i dopisnica B92 Zlatija Labović, čučnuli kako ne bi bili u kadru dok Gašić govori, prokomentarisao rečima: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

 

Ni jedna žena manje!

04/12/15

Povodom 6. decembra – Dana sećanja na žene ubijene u Montrealskom masakru (1989), u ponedeljak (7. decembra), u crnini i ćutanju, Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja izvešće akciju protiv femicida, u ulici Kneza Mihaila, u Beogradu, od 12 do 13h. Tim povodom zatražiće utvrđivanje odgovornosti zaposlenih u institucijama za nekažnjavanje zločina nad ženama!

 

Predstavljanje rezultata istraživanja ''Mediji u Srbiji 2014. o rodno zasnovanom nasilju: između stereotipa i zabave''

03/12/15

UNDP Srbija će u subotu 5. decembra u podne u Kulturnom centru REX predstaviti rezultate istraživanja izveštavanja medija o nasilju nad ženama, koje je sprovedeno u okviruprojekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“.

 

Zorana Mihajlović: 2016. biće godina borbe protiv nasilja nad ženama

26/11/15

„Borba protiv nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas", rekla je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.

 

Mreža Žene protiv nasilja o femicidu u 2015.

25/11/15

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. U Srbiji su od 1. januara do 24. novembra 2015. godine porodično-partnerskom kontekstu ubijene 32 žene, govore medijski članci koje je analizirala Mreža Žene protiv nasilja. Strahujemo da je broj ubijenih žena i veći, jer je moguće da nisu svi slučajevi ubistava žena dospeli u medije

 

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

25/11/15

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.