početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Gostovanje AŽC-a na TV N1

04/07/16

Povodom ubistva u Žitištu, na televiziji N1 gostovale su predstavnice Autonomnog ženskog centra gde su govorile o propustima institucija i potrebi medija i zajednice da ubicu okarakterišu kao „mirnog i povučenog“.

 

Zaustavimo femicid

03/07/16

Saopštenje za javnost Mreže Žene protiv nasilja

 

Petostruko ubistvo u Žitištu

02/07/16

Tragedija koja ukazuje na jedan od gorućih problema u našem društvu - nasilje nad ženama. Život je izgubilo pet osoba, 22 su ranjene 2 juna oko 01.40 u u kafiću "Makijato'' u Žitištu kod Zrenjanina.

 

Poziv za učešće na Akademiji ženskog liderstva

27/06/16

Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za podšku ženama iz Kikinde uz podršku USAID Srbija vas pozivaju da se prijavite za učešće na Akademiji ženskog liderstva koja će se održati od 15-18. septembra u Subotici (za učesnice iz Vojvodine i Beograda) i od 29. septembra do 2. oktobra u Kragujevcu (za učesnice iz ostatka Srbije). Akademija je četvorodnevna obuka namenjena liderkama iz različitih stranaka, zainteresovanim da aktivno učestvuju u kreiranju političkog života Srbije i da kroz svoj angažman doprinesu poboljšanju položaja žena u društvu.

 

Pravda dolazi kasno

23/06/16

Svakih deset dana u Srbiji jedna žena strada u nasilju u porodici. Neretko je reč o ženama koje su nasilje prijavljivale, ali zbog dužine trajanja postupka i komplikovane procedure, nisu doživele njegovo okončanje i izricanje kazne nasilniku. Stradale su baš od tog nasilja koje su prijavljivale.

 

Od početka godine u porodičnom nasilju stradalo 11 žena

22/06/16

Na panel diskusiji "Šta država čini u borbi protiv porodičog nasilja", koja je organizovana u Beogradu, saopšteno je da je od početaka godine u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo 11 žena, dok su u 2015. godini ubijene 34 žene.

 

Kad sudije smatraju da je žrtva kriva za silovanje

14/06/16

U Srbiji je zakonom propisano da se takozvani osnovni oblik silovanja kažnjava zatvorom do 15 godina, ali najčešće se izriču kazne dve do tri godine.

 

Policija i femicid

08/06/16

Mediji pišu: Nasilje je bilo kontinuirano, prijavljivan je za nasilje u porodici, posedovao je oružje, bio je bivši policajac… Komšije i prijatelji su znali za „nesuglasice“, znali su da je bila uplašena i maltretirana i da ga je napustila. Pa kako se onda desilo da Z.J. bude ubijena? Zar je moguće da na osnovu svih ovih činjenica, koje predstavljaju „školski primer“ visokog rizika da se desi ubistvo ili teško povređivanje žrtve, institucije kojima je Z.J. prijavljala nasilje nisu mogle da je zaštite?

 

Žena je danas samo medijski objekat na naslovnoj strani

08/06/16

I stari i novi mediji su tereni muške moći i dominacije koji su prepuni degradirajućih, ponižavajućih i pornografskih sadržaja vezanih za žene, kaže za Danas Jelena Višnjić, jedna od osnivačica feminističkog kulturnog centra BeFem.

 

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

07/06/16

U Srbiji su tokom proteklog vikenda od strane partnera/člana porodice ubijene još dve žene, jedna u okolini Prijepolja i druga u mestu Sirča kod Kraljeva. U drugom slučaju nema informacija o tome da li se žena ranije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu od nasilja, dok je u prvom ženin poziv u pomoć ostao bez adekvatnog odgovora nadležnih institucija.

 

Seksualno nasilje u ratu najdestruktivniji zločin

07/06/16

Neophodno je podići svest da je seksualno nasilje najdestruktivniji zločin koji se čini u ratu, ocenila je danas Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo, ukazujući da se ubistvo i nestanak lica smatraju teškim zločinima, dok se silovanje zanemaruje kao takav jer je žrtva živa.

 

Emisijom "Život priča" prekršeno više zakona i Kodeks novinara, ugrožene žrtve

03/06/16

Autonomni ženski centar smatra da je novinarka i voditeljka Tatjana Vojtehovski u emisiji "Život priča", koja je u sredu 1.6.2016. godine. emitovana na TV Prva pod nazivom "Očevi na određeno vreme", povredila Kodeks novinara Srbije i prekršila odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

 

Održan sastanak povodom rezolucije ''Žene, mir i bezbednost''

01/06/16

U Skupštini AP Vojvodine u ponedeljak, 30. maja, održan je peti po redu i završni konsultativni sastanak učesnika u konsultativnom procesu o sadržaju Nacionalnog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020).

 

Žene protiv nasilja Evropa (WAVE) pokreću Step up! kampanju

26/05/16

Mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE), čije su članice i Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja iz Srbije, danas pokreće evropsku Step up! kampanju. U naredne dve godine, članice WAVE mreže će širom Evrope promovisati prava žena koje su preživele nasilje i njihove dece da dobiju pomoć i zaštitu.

 

Nedelja ženskog zdravlja u Nišu

25/05/16

U susret 28. maju – Međunarodnom danu ženskih akcija za reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava, Centar za devojke četvrti put organizuje „Nedelju ženskog zdravlja“. Tim povodom biće održane brojne radionice i treninzi.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.