početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Izmeniti definiciju silovanja

04/08/14

Konvencija protiv nasilja prema ženama obuhvata četiri teme - prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama, gonjenje i kažnjavanje, kao i integrisane politike i praćenje. Autonomni ženski centar podsetio je Vladu Srbije i nadležna ministarstva da još uvek nisu preduzete odgovarajuće aktivnosti povodom obaveza koje su preuzete potvrđivanjem Konvencije.

 

Izjednačavanje žrtve i nasilnika

02/08/14

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbo protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, doneta maja 2011. godine u Istanbulu, juče je stupila na snagu. Njen osnovni cilj je da države potpisnice obaveže da zaštite žene od svih oblika nasilja, da spreče, procesuiraju i eliminišu nasilje nad ženama i nasilje u porodici. Uprkos postojećem pravnom okviru i mehanizmima zaštite, i dosadašnjim naporima u borbi protiv nasilja nad ženama, ne možemo se pohvaliti efikasnim pravnim sistemom na šta posebno upućuje veliki broj žrtava nasilja.

 

Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa Konvencijom protiv nasilja nad ženama

02/08/14

Konvencija Saveta Evrope protiv nasilj nad ženama, koju je naša zemlja ratifikovala 31. oktobra prošle godine, stupila je juče na snagu. Međutim, predstavnice Autonomnog ženskog centra i Mreže Žene protiv nasilja istovremeno upozoravaju da Vlada Srbije još uvek nije preduzela aktivnosti povodomo obaveza koje su preuzete ratifikacijom ove Konvencije.

 

Danas stupa na snagu Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici

01/08/14

Konvencija je sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji prepoznaje nasilje prema ženama, koji je do sada ratifikovalo 13 država, a potpisale 23 države, istaknuto je u saopštenju tog centra iz kog upozoravaju i da je u narednom periodu potrebno obezbediti njenu punu primenu da bi se efektno delovalo u pravcu suzbijanja nasilja prema ženama.

 

U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena

01/08/14

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupa na snagu danas, a tim povodom koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena.

 

Psihičko nasilje postaje krivično delo u Hrvatskoj

31/07/14

Hrvatska vlada traži izmene Krivičnog zakona kako bi se i psihičko nasilje u porodici tretiralo kao krivično delo. Sociolozi i aktivisti za ravnopravnost polova pozdravljaju odluku.

 

SOS telefoni - juče, danas, sutra: Žene za mir (Leskovac)

31/07/14

O tome kako funkcioniše SOS telefon u Leskovcu, razgovarale smo sa Jelenom Cakić iz organizacije Žene za mir...

 

Saopštenje NVO Atina povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima

30/07/14

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, je prilika da se podsetimo na milione onih koji se u ovom trenutku žrtve modernog ropstva - seksualne ekspolatacije, prinudnog rada i najgorih oblika dečijeg rada.

 

Savet Evrope protiv nasilja nad ženama

30/07/14

Trinaest zemalja članica Saveta Evrope ratifikovale su konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i silovanja u porodici. Konvencija stupa na snagu 1. avgusta za 11 zemalja, pošto su je one prve ratifikovale, dok će Francuska i Švedska, koje su to učinile u julu, početi da je primenjuju od novembra.

 

Radionica o pravnoj pomoći ženama u situaciji nasilja

29/07/14

U utorak, 29. jula, Udruženje žena Peščanik organizuje radionicu o pružanju pravne pomoći ženama u situaciji nasilja, u sklopu obuke novih konsultantkinja na SOS telefonu.

 

Sudije slabe na nasilnikove suze

28/07/14

– Sudovi u Srbiji izuzetno retko, barem kada je u pitanju bračno nasilje, izdaju nalog za iseljavanje zlostavljača. Još uvek živimo u patrijarhalnom društvu, gde je žena kriva za sve pa čak i kada je neko zlostavlja. Tako nam se dešava da žena sve što ima uloži u kuću ili stan, a da mora sve da napusti da bi izvukla živu glavu – govori Vesna Stanojević o situaciji procesuiranja nasilja nad ženama u Srbiji.

 

Radionica o diskriminaciji

27/07/14

U ponedeljak, 28. jula, biće održana radionica o diskriminaciji kao deo obuke za nove konsultantkinje na SOS telefonu, u organizaciji Udruženja žena Peščanik.

 

Prenosimo: Sve veći broj slučajeva femicida i porodičnog nasilja u Turskoj

26/07/14

U toku samo jednog dana, 2. jula ove godine, tri žene su ubijene od strane svojih muževa u Turskoj, a narednog dana je jednu mladu ženu ubio njen šesnaestogodišnji brat. Od tada se dogodilo još nekoliko ubistava žena od strane njihovih muževa ili bliskih rođaka. Turska vlada konstantno izbegava da se bavi problemom femicida i odbija da preuzme odgovornost, procenjuju predstavnice ženskih organizacija iz Istanbula u intervjuu za dnevne novine Today's Zaman.

 

Studenti i profesori podržali pravilnik Fakulteta političkih nauka o zabrani seksualnog uznemiravanja

25/07/14

Fakultet političkih nauka je prvi fakultet beogradskog univerziteta koji je doneo pravilnik sa taksativno navedenim oblicima seksualnog uznemiravanja, uz punu podršku i profesora i studenata...

 

Sporazum o međusektorskoj saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama na snazi u Nišu

22/07/14

Lekari Službe za zaštitu odraslih niškog Doma zdravlja do petka 25. jula u Policijskoj upravi predavaće o tome kako zaštititi i postupati sa ženama žrtvama nasilja.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.