početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vesti

 

Zahtevi Mreže Žene protiv nasilja povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

28/11/16

Mreža Žene protiv nasilja traži da država Srbija preduzme sve što je u njenoj nadležnosti kako bi ženama obezbedila pravo na slobodu, život i zaštitu od svih oblika muškog nasilja!

 

Kalendar 16 dana aktivizma od 26. novembra do 1. decembra 2016.

26/11/16

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

 

Kalendar 16 dana aktivizma - 25. novembar 2016.

25/11/16

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

 

Nakon 10 godina zalaganja, usvojen predlog Autonomnog ženskog centra za privremeno udaljenje nasilnika iz kuće

26/10/16

Autonomni ženski centar (AŽC), kao najstarija organizacija za zaštitu žena žrtava nasilja u Srbiji, smatra da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predstavlja do sada najveći korak unapred u hitnoj zaštiti žrtava nasilja. Uvođenje mere privremenog udaljenja nasilnika iz kuće, za šta se AŽC zalaže skoro deset godina, kao i mera privremene zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi, dobar su temelj za izgradnju efikasnog sistema zaštite žena.

 

Saopštenje za javnost: Reagujte pre zločina, a ne posle!

23/09/16

U Srbiji su od početka godine do danas od strane partnera ili člana porodice ubijene najmanje 24 žene, pokazuju medijski izveštaji o ovom problemu. Poslednje ubistvo desilo se u subotu, 17. septembra 2016. godine, u mestu Nanomir kod Valjeva, gde je Z.I. (47 godina) usmrćena lovačkom puškom od strane supruga R.I. (57 godina). Po ko zna koji put se, ljute i tužne, pitamo da li zaista nije bilo načina da se ovo ubistvo spreči?

 

U porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena

08/09/16

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama", koji će, kako je rečeno, pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema.

 

Zaštitimo žene od medija

05/09/16

„Da je seksizam olimpijski sport, konkurencija bi bila žestoka“ piše Lora Bejts u Gardijanu. I zaista, sudeći po primerima koje je Bejts navela, pobednika bi bilo teško odabrati. Međutim, ako bi trebalo birati tekst koji je potencijalno najštetniji po položaj žena u društvu, srpski dnevnik Blic bi bio van konkurencije.

 

Popis porodičnih nasilnika

01/09/16

Novi zakon o sprečavanju zlostavljanja u porodici predviđa uvođenje registra za evidenciju svih počinilaca. Za 10 godina ubijeno 315 žena, policija lane podnela oko 5.000 prijava.

 

Internet kampanja Ministarstva pravde: "Isključi nasilje"

29/08/16

Ministarstvo pravde pokrenulo je internet kampanju "Isključi nasilje” u cilju slanja jasne poruke da se nasilje u porodici ne toleriše, kao i radi podizanja svesti o porodičnom nasilju i predstavljanju novih zakonskih mera u borbi protiv nasilja u porodici.

 

Nova krivična dela u Srbiji

22/08/16

Ove jeseni Srbija bi trebalo da dobije tri nova krivična dela, čiji je cilj pre svega pojačana zaštita žena i zaštita od porodičnog nasilja, a to su - proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak.

 

U 2016. ubijeno 17 žena i troje dece, prijavite nasilnike

19/08/16

Povodom najnovije tragedije kada su u porodičnom nasilju život izgubile žena i jedna beba, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost apeluje na sve građanke da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja.

 

Žene protiv nasilja traže ostavku Vulina

31/07/16

Organizacija Mreža žena protiv nasilja zatražila je da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin da ostavku.

 

Koliko vrede životi žena

30/07/16

Povodom 14 slučajeva ubistva, u kojima su živote izgubile žene koje su bile žrtve nasilja svojih partnera (aktuelnih ili bivših), a koje su se prethodno obraćale institucijama tražeći zaštitu, Zaštitnik građana je izdao zbirnu preporuku nadležnim ministarstvima, policijskim upravama, centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama, koja je 28.07.2016. predstavljena na konferenciji za medije.

 

RTS Oko magazin: Žrtva ima žensko lice

14/07/16

Samo u ovoj godini u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 15 žena, a u proteklih sedam godina ubijeno ih je 211. Šta svi ovi slučajevi imaju zajedničko i da li je moguće prepoznati nasilnika i sprečiti ubistvo žene.

 

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.