početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

1 milijarda ustaje u Beogradu

Centar modernih veština, 14. februar 2017.

Pridružite se globalnoj kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, i zajedno sa ženama i muškaracima iz celog sveta,14. februara od 14 časova kod Terazijske česme budite deo pokreta koji zahteva da se zaustavi eksploatacija i nasilje nad ženama.

Od 2013. godine, “V-day” pokret pokušava kampanjom “Jedna milijarda ustaje” (www.onebillionrising.org) da skrene pažnju na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena u celom svetu. Ove godine, globalna akcija se organizuje pod sloganom “Ustani! – Prekini! – Poveži!” i poziva na solidarnost protiv eksploatacije žena ( #Riseinsolidarity).

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 1 od 3 žene za vreme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je preko MILIJARDU žena na svetu svakodnevno izloženo nasilju. Zaštitni znak događaja i kampanje u celom svetu je koreografija na numeru“Break the Chain – Pokidaj lance”.

Ukoliko ste zainteresovani da se pridružite kampanji, možete popunitiformular za volontere/ke i aktivistkinje

fb2017cover-uza verzija

Žene u Srbiji su diskriminisane i eksploatisane, posebno na tržištu rada. U velikom procentu su ekonomski zavisne, što dodatno otežava borbu protiv nasilja nad ženama. Žene u Srbiji su 11 odsto manje plaćene za posao istih odgovornosti. 87 odsto slobodnog vremena žene u Srbiji utroše na kućne poslove i brigu o porodici. 8 od 10 građana veruje da je ženama posao ugrožen zbog porodičnih obaveza. Svaka druga žena u Srbiji je nezaposlena. U 73 odsto slučajeva uznemiravanja na poslu, žrtve su žene. Svaka druga žena u Srbiji je doživela neki oblik nasilja. 1 od 3 žene u Srbiji je doživela fizičko nasilje. 33 žene su ubijene u Srbiji u 2016. godini u porodično – partnerskom nasilju.

Od državnih institucija tražimo primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i niz mera kojima će smanjiti eksploataciju, ekonomsku zavisnost i neravnopravan položaj žena u Srbiji.

flajer

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.