početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Podrška borbi protiv nasilja nad ženama

Dnevnik.rs, 30. novembar 2016.

Potpisivanje peticije za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja upriličeno je u Skupštini grada, u organizaciji Ženske parlamentarne mreže


Skupštne AP Vojvodine, Skupštine grada Novog Sada i Saveta Skupštine grada za rodnu ravnopravnost, peticiju su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, članovi Gradskog veća i odbornici Skupštine grada.
– Cilj nam je da 18. maj ne bude samo sećanje na žrtve nego istovremeno i opomena na naš aktivizam u borbi protiv njega i da ne dozvolimo da nam se to dešava u društvu, da ne posmatramo to pasivno i da svi sa svoje strane maksimalno učinimo da se takve stvari ne dešavaju i ne tolerišu – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i dodao da se možemo izboriti samo ako smo solidarni i povezani u borbi protiv takvih prilika.

Петицију потписао и градоначелник Милош Вучевић
Peticiju potpisao i gradonačelnik Miloš Vučević

On smatra da je država napravila ozbiljne iskorake u borbi protiv nasilja nad ženama, pre svega, kako je rekao, s novim zakonskim rešenjima, kojima su uvedeni preventivno delujući novi instituti, međutim, ponavlja da je to pitanje borbe celokupne zajednice i apeluje na građane da se svi uključe i ne dozvole da taj problem ostane po strani.

– Zašto baš 18. maj? Zato što je 2015. godine tokom tri dana, od 16. do 18. maja, ubijeno čak sedam žena – dala je obrazloženje članica Ženske parlamentarne mreže Skupštne AP Vojvodine Mia Kostić. – Nažalost, ako pričamo o statistici, ona je crna, ali mi kao društvo moramo biti svesni toga da to nije problem pojedinca, nego problem svih nas, da o tom problemu počnemo da pričamo i da reagujemo na nasilje tako što ćemo ga prijavljivati.

Ona je istakla da je izuzetno značajno to što je Gradsko veće, s gradonačelnikom na čelu, podržalo akciju jer se na taj način šalje poruka da se nasilje ne toleriše i da su institucije Grada Novog Sada spremne da pruže podršku žrtvama nasilja da se protiv tog problema bore.

B. Pavković


.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.