početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Nacionalna konferencija „Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji“

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiće se 25. novembra u Klubu poslanika. Simbolično, tog datuma počinje međunarodna kampanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ koja je ove godine pražena globalno-lokalnom porukom „Od mira u domu do mira u svetu“. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, uz stručnu i tehničku saradnju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje tim povodom konferenciju posvećenu „Dužnoj pažnji u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji“. Nacionalna konferencija deo je zajedničkih aktivnosti u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“ koji se realizuje u saradnji tri agencije Ujedinjenih nacija: UNDP-a, UN Women-a i UNICEF-a.


Prisutnima će se obratiti Irena Vojáčková-Sollorano, stalna kooridnatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, kao i visoki zvaničnici Vlade Republike Srbije, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, , ministar pravde Nikola Selaković, ministar prosvete Tomislav Jovanović, direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot, predsednik Odbora za ljudska i maljinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije Meho Omerović, direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Veljović i državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i nacionalna projektna direktorka Zajednički projekat Ujedinjenih nacija u Srbiji „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“ Brankica Janković. Svi oni su  kroz institucije kojima rukovode uključeni u ovaj veliki projekat.


Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati rada na prevenciji i zaštiti žena od nasilja pod okriljem zajedničkog projekta projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“ u različitim sektorima rada (socijalna politika, unutrašnji poslovi, zdravstvo i civilno društvo), u različitim granama vlasti (izvršna i zakonodavna), na različiitim nivoima vlasti (od nacionalnog preko pokrajinskog do lokalnog), ukazujući na taj način na kompleksnost adresiranja ovog ozbiljnog društvenog problema, kao i na važnost zajedničkog koordinisanog delovanja.


 

Na konferenciji će biti predstavljena i veb-platforma sigurnakica.net internet portal koji koji je namenjen žrtvama rodno zasnovanog nasilja ali i svima drugima koji se protiv njega bore.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.