početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Konferencija: Multisektorska saradnja - institucionalni odgovor na nasilje

24/04/13

U petak 26. aprila s početkom u 10 časova, u konferencijskoj sali Kriminalsitičko policijske akademije u Beogradu biće održana konferencija za novinare povodom predstavljanja Protokola o suzbijanju nasilja nad ženama.

Nakon usvajanja Opšteg protokola, 24. Novembra 2011. godine od strane Vlade Republike Srbije, pristupilo se međusektorkoj saradnji svih relevantnih institucija kako bi se Protokol osnažio i kako bi se obezbedila njegova potpuna primena. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradili su posebne protokole o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama. Na taj način obezbeđuje se multisektorsko delovanje i stabilnija institucionalna kontrola nad nasiljem.

Protokoli o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima realizuju se kroz projekat Ujedinjenih nacija „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji.“

Prisutnima na konferenciji obratiće se Jovan Krkobabić, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Vilijam Infante, stalni koordinator UN-a u Srbiji. Reč će imati i Brankica Janković, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike koja je ujedno i direktorka projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“. Govoriće još i državni sekretar MUP-a, Miodrag Miljković, zatim Muhedin Fljuljanin, sekretar u Ministarstvu prosvete, kao i prim. dr Zoran Kovačević, pomoćnik ministarke zdravlja.

„Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“ zajednički je program UNDP-a, UN Women-a i UNICEF-a koji se realizuje sredstvima Fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja nad ženama.

Fond je kao ciljeve projekta predvideo razvoj i uvođenje sistemskih rešenja u oblasti sprečavanja i suzbijanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, jačanje institucija koje se bave zaštitom žrtava i primenu mehanizama kojima će se obezbediti zaštita ljudskih prava u oblastima borbe protiv nasilja nad ženama.

Za više informacija posetite stranicu: www.rs.one.un.org

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.