početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Treninzi za mladiće trenere u oblasti rodno zasnovanog nasilja

U organizaciji Centra E8 održan je Trening za trenere u oblasti rodno zasnovanog nasilja, od 17. do 21. marta 2014. u prostoru Vojvođanskog omladinskog centra (VOC) u Sremskoj Kamenici. Treningu je prisustvovalo 18 učesnika koji su došli iz Kragujevca, Kruševca, Ivanjice, Vranja, Niša, Pirota, Pančeva, Sombora, Zrenjanina, Iriga i Beograda.

Motivisani i osnaženi, obučeni mladići će predstavljati lidere iz ove oblasti u svojim zajednicama i biće aktivni već od aprila, radeći sa drugim mladima iz svog okruženja. Novi treneri će pored vođenja trodnevnih edukativnih treninga za mladiće, zajedno sa novim članovima „Budi Muško“ klubova (BMK) osmišljavati, planirati i realizovati javne akcije koje imaju za cilj dalje širenje i promovisanje naših osnovnih vrednosti, ideja i poruka o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja.

O učešću na treningu, Kristijan Asković iz Pirota je rekao: „Pre svega, mislim da je vrlo značajno da smo se ovde okupili i da zajednički radimo na rešavanju ovog problema koji je dosta aktuelan, uvek bio a i dan danas je. Ovde smo stekli veštine i otvorile su nam se nove mogućnosti da kroz rad sa mladima u lokalnim sredinama radimo na edukaciji i podizanju svesti. Grupa je bila super, svi smo radili skladno i teme su bile zanimljive a treneri na nivou zadatka. Svidele su mi se ideje za akcije o kojima smo govorili, a neke od navedenih BMK akcija bi mogle i kod nas da se primene.“

„Veoma sam zadovoljan obukom za trenere na kojoj sam učestvovao i ono što sam stekao na ovom treningu moći ću da uklopim sa ranijim znanjima i veštinama koje imam, a najčešće se bavim radom sa marginalizovanim grupama, te ću se sada rado upustiti i u rad na prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Takodje, zadovoljan sam ostvarenim kontaktima i poznanstvima sa obuke i siguran sam da ćemo u budućnosti saradjivati.“, izjavio je Miloš Vojinović, učesnik treninga.

Trening za trenere je organizovan u okviru projekta „Prevencija rodno zasnovanog nasilja u lokalnim zajednicama – Menjaj pravila“ koji realizuje Centar E8 uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. Projekat je deo programa „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“ koji zajednički sprovode UNICEF, UNDP i UN Women, a realizuje se u tesnoj saradnji sa programom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Škola bez nasilja.

Fotografije sa treninga možete pogledati ovde.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.