početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Kampanja protiv digitalnog nasilja nad mladima CTRL + S

Povodom Međunarodnog dana mladih, a u okviru nove kampanje protiv digitalnog nasilja CTRL+S, Centar E8, lokalne partnerske organizacije i Budi muško klubovi u 11 gradova Srbije (Vranje, Zrenjanin, Pirot, Sombor, Niš, Kragujevac, Pančevo, Kruševac, Vrdnik, Kikinda, Beograd) organizuju niz aktivnosti sa ciljem edukacije i skretanja pažnje javnosti na ovaj problem. Šira javnost, a mladi pogotovo, nisu svesni činjenice da digitalno nasilje može imati posledice, kao i fizičko ili psihičko nasilje, dok 90% mladih u Srbiji poseduje računar i značajan deo svog vremena provode na internetu. Kroz kampanju mladi treba da nauče da internet treba koristiti ali uz svest o posledicama koje postupci na internetu imaju, kao i kako prepoznati i reagovati na nasilje.

Najpre, 11. avgusta biće organizovana konferencija za medije o novoj kampanji CTRL+S, u Medija centru u Beogradu (Terazije 3) sa početkom u 12h, gde će se najaviti aktivnosti kampanje kao i predstaviti video klipovi koje smo razvili s ciljem širenja svesti javnosti o ovoj problematici. Potom, 12. avgusta biće obeležen Međunarodni dan mladih kroz programe sa temom digitalnog nasilja - održaće se tribine u 7 gradova i radionice u 3 grada.

Na tribinama će biti prikazani video klipovi Centra E8 kao i kratki film Tagged (Tagovan/a, prevod Incest Trauma Centar) uz diskusiju o tome šta je digitalno nasilje, o sajber maltretiranju, društvenim mrežama, sekstingu, rizicima na internetu i ostalim srodnim temama, gde će svi prisutni moći da se uključe u diskusiju i izraze svoje viđenje problema. Među govornicima na tribinama će se naći stručnjaci i stručnjakinje iz lokalnih zajednica, mladi članovi Budi muško klubova, psiholozi/škinje, omladinski radnici/e, predstavnici/e udruženja i lokalnih samouprava, mentorke programa Škola bez nasilja.

Sledi lista gradova sa aktivnostima za 12. avgust u organizaciji Centra E8, Budi muško klubova i lokalnih partnera:

Vranje - Tribina o digitalnom nasilju će biti održana u Omladinskom Kulturnom Centru (OKCE), ulica 29. novembra broj 16, sa početkom u 18h, u organizaciji Centra E8 Vranje u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade. Nakon završetka tribine, Budi muško klub Vranje i volonteri/ke Centra E8 se pridružuju sajmu nevladinih organizacija koji organizuje KZM Vranje. Ovo će biti prilika da se mladi u Vranju informišu o aktivnostima lokalnog BMK-a i daljim planovima. Sajam organizacija je od 20 do 21h na bazenu „Bazen“ u Vranju.

Zrenjanin -Tribina o digitalnom nasilju u Zrenjaninu će biti realizovana u saradnji lokalnog partnera Photo expo i lokalne Kancelarije za mlade, kao deo programa koji za Dan mladih organizuje KZM na Peskari – lokalnom kupalištu u Zrenjaninu. Tribina će se održati u zatvorenom prostoru caffe-a na Peskari sa početkom u 13h.

Pirot - U prostorijama Narodne biblioteke, ulica Branka Radičevića broj 10, sa početkom u 17h, održava se tribina o digitalnom nasilju, u saradnji partnera na lokalu, Centra za razvoj preventivnih politika, KIC Pralipe i UG Vizija.

Sombor – Tribina o digitalnom nasilju se organizuje na Međunarodni dan mladih, u kafeu De Sol (Centrala bb) od 18:30, a na početku letnjih susreta mladih u Somboru u organizaciji Somborskog edukativnog centra.

Niš - U velikoj sali bioskopa Kupina (Balkanska 2) u 14h održaće se tribina posvećena digitalnom nasilju u organizaciji Omladinskog centra za lokalnu demokratiju, OCD Proaktiv, Grupe za decu i mlade Indigo, OŠ Sreten Mladenović Mika, Uprave za obrazovanje Niš, Budi muško Kluba Niš i Kluba za osnaživanje mladih 018.

Pančevo – Kao deo programa Kancelarije za mlade Pančevo, partnera na lokalu, za Međunarodni dan mladih organizuje se i tribina koja se bavi pitanjima digitalnog nasilja u Domu omladine Pančevo u dvorani Apollo, sa početkom od 18:30. Pre početka tribine, Budi muško klub Pančevo priprema i javnu akciju.

Kruševac - U velikoj sali Centra za stručno usavršavanje u Kruševcu (Balkanska 63) biće održana tribina o digitalnom nasilju, u organizaciji Kancelarije za mlade Kruševac i Alternativnog centra za devojke.

Kragujevac – U Politehničkoj školi (Kosovska 8) u Kragujevcu 12.8. u 13h održaće se radionica posvećena problematici digitalnog nasilja, kao i prevenciji istog, namenjena mladima.

Vrdnik - Još jedna radionica posvećena digitalnom nasilju realizovaće se i u prostorijama KUD Stevan Šalajić u ulici Milice Stojadinović Srpkinje bb u Vrdniku, sa početkom u 17h a u organizaciji partnera na lokalu, udruženja Vrdničak.

Kikinda – Radionica o digitalnom nasilju biće održana i u Kikinda na Dan mladih, u velikoj sali Kulturnog centra, Trg srpskih dobrovoljaca 23, sa početkom u 11h, u organizaciji Kancelarije za mlade Kikinda i Budi muško kluba Kikinda.

Tribine i radionice se organizuju u okviru projekta „Prevencija rodno zasnovanog nasilja u lokalnim zajednicama – Menjaj pravila“ koji realizuje Centar E8 uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. Projekat je deo programa „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“ koji zajednički sprovode UNICEF, UNDP i UN Women, a realizuje se u tesnoj saradnji sa programom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Škola bez nasilja.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.