početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

O SGBV projektu


Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ (Combating Sexual and Gender Based Violence) je sprovođen u periodu 2009-2012 godine pod okriljem Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike uz stručnu i tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji i zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Kraljevine Norveške. Bio je to prvi obuhvatni pokušaj da se uvedu sistemske promene u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. Pod okriljem projekta doneta je prva Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženam u porodici i u intimnim partnerskim odnosima, usvojen je Opšti protokol o postupanju u slučajevima nasilja, uvedeni su specijalizovani kurikulumi za policijskie službenike/ice, tužioce/tužiteljke, sudije/suce, kao i za državne službenike/ice. Podržane su brojne organizacije civilnog društva koje pružaju usluge ženama žrtvama nasilja i prepoznata njihova ekspertiza pružalaca specijalizovanih usluga.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.