početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Mediji u Srbiji 2014 o rodno zasnovanom nasilju: Između stereotipa i zabave

Zaštitnik građana je u 2014. upozorio da sistem zaštite žena od nasilja ne poklanja dovoljno pažnje činjenici da su ubistva žena u porodici ilipartnerskim odnosima najčešće konačni ishod dugotrajnog nasilja nad žrtvom. Femicidu skoro bez izuzetka prethode višestruki incidenti nasilja prema žrtvi, a neretko i prema članovima porodice i trećim licima izvan porodičnog okruženja, koji su ostali bez adekvatnog i pravovremenog odgovora nadležnih organa. Upravo u tome je i jedan od osnovnih nedostataka medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama, posebno naјdrastičnijih slučajeva femicida koje nastavlja da negira postojanje te očigledne uzročnoposledične povezanosti prethodnog nasilja sa konačnim ubistvom. Sa tim jednim previđanjem ide i sledeće a to je neadekvatno i neblagovremeno postupanje institucija što prolazi potpuno „ispod medijskog radara“ sve više okrenutog ka konstruisanju zabave iz svakog, pa i najtragičnijeg događaja. Femicid se u srpskim medijima u 2014. obično ne predstavlja kao rezultat dugogodišnjeg muškog nasilja, a kada se i konstatuje višegodišnje nasilje, ono se ne identifikuje kao uzrok femicida, i prenebregava se uz isticanje da je ubica dobar čovek i ugledan domaćin, kao npr: „Antići su poznati po tome da šenluče iz pištolja na slavljima. Niko im to nije uzimao za zlo, jer su bili dobri i vredni ljudi, obradjivali su više desetina hektara i to im je bio ventil od svakodnevnih obaveza.“Taj način predstavljanja nasilnika i ubice dodatno doprinosi normalizovanju porodičnog nasilja, kao nečeg što se redovno i „normalno“ dešava i u najboljim porodicama, a ne nečega što je ipak izuzetak i što je kao takav negativan izuzetak za svaku društvenu osudu.


Ovde možete preuzeti celu publikaciju.


.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.