početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Žene koje su ubile svoje nasilnike


One su nevidljivive žrtve dugogodišnjeg, ponekad višedecenijskog nasilja, zlostavljanja, ponižavanja. One su trpele nasilje, neretko tražile pomoć institucija, podršku rodbine i prijatelja, tračak nade da je moguće izaći iz začaranog kruga nasilja. One su čekale odgovore. Odgovori su redovno izostajali. Svako kome bi se obratile, vraćao bi ih u porodično okruženje zlostavljača. Kada su izgubile svaku nadu, jedini izlaz koji su videle bio je u ubistvu nasilnika.


Ovo su istinite priče žena koje su ubile svoje nasilnike. One nisu krvoločne i bezočne ubice. One su žene koje su od žrtvi postale zatvorenice, odgovornošću svih nas. U njihovom slučaju, zakazale su institucije sistema, zakasnila je socijalna podrška, zakasnila je porodična mreža, zakazalo je celo društvo. Njihove priče bi imale drugačije ishode da su dobile adekvatnu pomoć kada im je to bilo potrebno.


U sudskoj praksi brojnih zemalja u svetu (Velika Britanija, SAD, Kanada, Novi Zeland, Australija itd.) postoji takozvani „sindrom pretučene žene“, koji prepoznaje posebno psihološko stanje osoba koje su bile izložene dugogodišnjem fizičkom i psihičkom mučenju i zlostavljanju. Ove osobe imaju sve karakteristike sindroma post-tarumatskog poremećaja, uz snažan sindrom naučene nemoćnosti. Njihova odbrana zasnovana je na činjenici da ih je beznadežna pozicija u kojoj su se nalazile u toku dugog vremenskog perioda dovela do ekstremnog čina ubistva u borbi za sopstveni i život njihove dece. U ovim zemljama postoji veliki broj ovakvih slučajeva koji su se završili oslobađajućom presudom, zasnovanom na pomenutim premisama. U Srbiji, i dalje ne postoji ovakva sudska praksa. Žene koje su ubile spašavajući sebe i decu, danas odslužuju kazne zatvora i bivaju još jednom kažnjene od strane onih koji ih nisu zaštitili. Ovo su njihove priče.

 

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.