početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

O projektu

Projekat ONAsnaživanje je usmeren na ekonomsko osnaživanje žena koje su preživele nasilje kroz obrazovani i mentorski program. Uvođenje ovih programa u sigurne kuće važan je korak ka osnaživanju žena koje su preživele nasilje i karika koja je nedostajala institucionalnom lancu odgovora na nasilje nad ženama. Ekonomsko osnaživanje, zajedno sa već postojećom fizičkom i psihološkom pomoći, čini da podrška bude efikasnija. Time se umanjuju šanse da se žena vratiti nasilniku, usled nemogućnosti da izdržava sebe i svoju decu, da se krije od nasilnog partnera, ili da prihvata loše uslove rada koje poslodavci nameću. Ovim programom žene dobijaju priliku da ostvare ekonomsku nezavisnost, žive dostojno, uvećaju svoja znanja, unaprede svoje sposobnosti i kapacitete za posao po izboru i budu u prednosti na tržištu rada (u odnosu na dosadašnji nepovoljani položaj).

Projektom ONAsnaživanje pokreće se novi servis za ekonomsko osnaživanje žena u Sigurnoj kući Sombor. Nova usluga uključuje kurseve za trenutne i nekadašnje štićenice somborske sigurne kuće, kao i umrežavanje sa ljudima iz privatnog sektora koji su u mogućnosti da ulože resurse u ovaj projekat. Formirana je mreža društveno odgovornih poslodavaca, biznismena, banaka i drugih predstavnika privatnog sektora, kako bi se nova usluga edukacije i ekonomskog osnaživanja žena nastavila i nakon završetka projekta. Kroz kurseve žene stiču znanja, veštine i samopouzdanje za suočavanje sa problememima ekonomske egzistencije. U okviru sigurne kuće, formira se socjalno preduzeće, čiji profit obezbeđuje da program postane samoodrživ. Ovim preduzećem upravljaju polaznice, nakon uspešno završenih kurseva, a njegova svrha je ulaganje u trajno obrazovanje i osnaživanje žena koje dolaze u sigurnu kuću. Delatnost ovog preduzeća je organska proizvodnja povrća u plastenicima. Očekuje se da usluga pokaže potencijal za samoodrživost, sa idejom da se praksa uspostavi i u drugim sigurnim kućama u Srbiji.
Pored Fonda B92, koji je nosilac projekta, partneri su Centar za socijalni rad Sombor i SMART Kolektiv. Centar za socijalni rad Sombor upravlja somborskom sigurnom kućom i pionir je u primeni integrisanog institucionalnog odgovora na nasilje nad ženama. SMART Kolektiv ima iskustvo u razvoju profitnih organizacija sa socijalnom svrhom i razvijenu mrežu kontakata u privatnom sektoru.

Projekat finansira UN Trust Fund to End Violence against Women, a Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pružaju institucionalnu podršku razvoju nove usluge u Vojvodini.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.