početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života

 

Beograd, 28. mart 2013 - Vođeni više nego alarmantnim podacima da je porodično nasilje u Srbiji za samo prva dva meseca 2013. godine odnelo živote 11 žena i dvoje dece, starosti od šest i dve godine, a tokom prošle godine u porodičnim svađama ubijeno je 29 žena, dok su 42 žene navele da bi bile ubijene da nisu primljene u Sigurnu kuću, predstavnici Fonda B92 su imali potrebu da reaguju i skrenu pažnju na ovaj veliki problem čitavog našeg društva.

 


 

U saradnji sa marketinškom agencijom Saatchi & Saatchi osmišljen je i snimljen video spot Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života. Video snimak se velikom brzinom raširio putem društvenih mreža i izazvao ogromnu pažnju medija, što predstavlja svojevrstan dokaz rasprostranjenosti porodičnog nasilja. Prilikom distribucije ovog video snimka, svoj doprinos je dala i agencija Direct Media PR. Timu se priključila i poznata “Word of mouth” platforma pod imenom IPyro.

Glavna junakinja već čuvenog video klipa je devojka koja je želela da pruži svoj doprinos u borbi protiv nasilja i ne želi da se nakon toga dodatno medijski eksponira.

 

 

Fond B92 se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su na različite načine ponudili pomoć i poziva čitavu zajednicu da ne zatvara oči pred ovim problemom već da se zajedničkim snagama suprotstavi porodičnom nasilju!

 

Istraživanje javnog mnjenja koje je dovelo do ovakve reakcije:

Prvo istraživanje o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u porodici u centralnoj Srbiji, sprovedeno na reprezentativnom uzorku u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ (2009-2012) koje je uradila NVO Secons, ukazuje da je čak 54 odsto žena u Srbiji u svom životu imalo iskustvo nasilja u porodici, a da 38 odsto žena trpi nasilje u porodici u ovom trenutku. Mreža ženskih nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja“ svake godine prati izveštaje medija i sačinjava analizu femicida u Srbiji. Femicid je ubistvo žene koje počini muškarac samo zato što je žena, u srži mizogino ubistvo. Prošle godine čak 28 žena su ubili njihovi intimni partneri, muževi ili bivši muževi. Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na to da je za žene najnebezbednije mesto njihov dom, žene su potencijalno najizloženije riziku od nasilja upravo u svojim kućama, dok je za muškarce statistika drugačija i ukazuje da su oni potencijalno najugroženiji na ulici. U čak 95 odsto slučajeva krivičnih prijava za nasilje u porodici oštećena strana su žene. Treba imati u vidu da u slučajevima u kojima su oštećeni muškog pola, počinilac nije nužno žena, već najčešće drugi muški srodnik, sin, otac i drugi.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.