početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Zrenjanin

Sigurna kuća Srednjebanatskog okruga - Zrenjanin

Administrator:

Centar za socijalni rad
Narodnog fronta 2,
Zrenjanin, Vojvodina, 23000 Srbija
Tel 023 534 148

 

Kontakt telefon za smeštaj:
(od 7 do 19h)
064 648 8103
064 648 8104

 

HITNI SLUČAJEVI: MOBILNI TIM 064 648 8100

 

E-mail:
sigurnakucazr@gmail.com
zrenjanin.csr@minrzs.gov.rs

http://www.csr-zrenjanin.org.rs
http://csr-zrenjanin.org.rs/sigurnakuca

 

Zrenjaninska Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja namenjena je smeštaju žena i dece iz Srednjebanatskog okruga koji obuhvata teritoriju Grada Zrenjanina i opština Sečanj, Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja.

 

Ovaj objekat je površine 270m2 i može da smesti do 20 osoba. U pitanju je prva namenski građena kuća ovog tipa na teritoriji Vojvodine koja zadovoljava evropske standarde koji definišu optimalne uslove za smeštaj nasiljem ugroženih žena sa decom uključujujući tu i željeni kapacitet od jednog ležaja na 10.000 stanovnika.


Sastoji se od prijemne prostorije, dnevnog boravka sa trpezarijom, kauhinje, ostave i dečije sobe (u prizemnom delu) i sedam spavaćih soba sa pripadajućim mokrim čvorom (toaleti, kupatila). Objekat je opremljen neophodnom tehnikom, klima uređajima i sistemom za video nadzor koji obezbeđuje sigurnost stanovnica objekta.

 

U Sigurnoj kući Zrenjanin je predviđen prihvat i smeštaj žena i dece koji su preživeli nasilje u porodici ili koji su bili žrtve trgovine ljudima, stručni rad u vidu pružanja psihosocijalne pomoći, edukacije, odvijanje radno-okupacionih i rekreativnih aktivnosti, a sve u cilju prevazilaženja posledica nasilja i priprema za reintegraciju u socijalnu sredinu.

 

Ovo sklonište otvoreno je 22. jula 2009. godine.

 

Sigurna kuća Zrenjanin je plod partnerstva Sekretarijata za rodnu ravnopravnost IV AP Vojvodine i Fonda B92. Glavni donatori izgradnje Sigurne kuće Zrenjenin bili su Izvršno Veće Vojvodine, Zorka Holding, Coca Cola HBC, Erste Bank, Telenor, Delta Holding, Balkan Security System, Simpo, Gorenje, AVON i građani Srbije. Ukupna vrednost objekta iznosi preko 180.000 evra.

 

Vlasnik Sigurne kuće Zrenjanin je Grad Zrenjanin a kućom rukovodi Centar za socijalni rad Zrenjanin.


Rad Sigurne kuće u Zrenjaninu donacijama u robi i novcu pomogli su i: Naftna Industrija Srbije, Mlekoprodukt Zrenjanin, A.D. "Dijamant", A.D. "Dijamant-Agrar", Food Point Zrenjanin - pekara "Kod Jefte", Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", Apoteka "Alba", Fabrika ulja "Banat", Knjižara "Teatar".

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.