početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Vranje

Sigurna kuća Pčinjskog okruga

 

Administrator:
Centar za socijalni rad Vranje
Zadarska 2
17000 Vranje

Telefon: 017/ 400-393 i 017/423-905
E-mail: vrcentsr@verat.netivmncentar@verat.net

Sigurna kuća u Vranju pokriva Pčinjski okrug, uključujući i opštine Trgovište, Surdulica, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han i Bosilegrad. Kuća ima 300 m2 i može da primi 25 osoba. Objekat se sastoji od osam spavaćih soba, dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije, radne kancelarije, vešernice i četiri mokra čvora. Obezbeđena je video-nadzorom koji pokriva i prostor oko kuće.

Evropska komanda Američke vojske je preko kancelarije za vojnu saradnju ambasade SAD uložila 213 000 dolara u izgradnju ovog objekta. Radovi su počeli u avgustu 2014. godine i bili pod nadzorom inženjerskog korpusa američke vojske, a objekat je projektovala i izgradila kompanija Noveko iz Vranja. Projekat je sproveden u partnerstvu sa Fondom B92 u okviru nacionalne kampanje za podizanje svesti javnosti o problemu porodičnog nasilja, sa ciljem da se obezbede sigurne kuće za žrtve. Opština Vranje je obezbedila lokaciju, sve potrebne komunalne priključke i zaposlene u Sigurnoj kući, a Fond B92 je pronašao donatore koji su opremili objekat, među kojima su, pored građana Srbije, i kompanije Gorenje, Rapid, Simpo i druge, dok je opremu i nameštaj obezbedio Fond B92, čija ukupna vrednost iznosi million i po dinara. Imajući ovo u vidu, projekat predstavlja izuzetan primer međusektorske saradnje između vlasti, nevladinih organizacija i privatnog sektora, koji su se udružili na lokalnom nivou u borbi protiv ozbiljnog globalnog problema kakav je porodično nasilje.

Sigurna kuća u Vranju puštena je u rad simboličnom predajom ključeva kuće između ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija i direktorke Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Dejane Bogdanović. Ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnik Vranja Zoran Antić, predsednik UO Fonda B92 Veran Matić, šef Kancelarije za vojnu saradnju pri ambasadi SAD u Srbiji Kori Šej, kao i drugi gosti. Žrtve porodičnog nasilja su među najugroženijima u društvu i ovaj projekat pomaže da im se pruži zaštita i značajno poboljša kvalitet života licima iz Pčinjskog okruga. Podrška vlade SAD ovom značajnom projektu govori o američkoj posvećenosti tome da se poboljša kvalitet života svih građana Srbije. Sa druge strane, ovo je šesti objekat ovog tipa u čijem podizanju učestvuje Fond B92 od 2006. godine, što govori o kontinuitetu borbe protiv nasilja nad ženama i uopšte nasilja u porodici.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.