početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Sremska Mitrovica

Sigurna kuća Sremskog okruga

Administrator:

Centar za socijalni rad “Sava"
Promenada 9
22000 Sremska Mitrovica
Vojvodina - Srbija

Telefoni
022623376
022623389

Radno vreme: radnim danom od 7 do 15 časova


Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici zbrinjava žene koje su preživele nasilje iz ovog grada, kao i iz opština koje pripadaju Sremskom okrugu - Šid, Inđija, Irig, Ruma, Pećinci i Stara Pazova.
Površina kuće je 300 kvadratnih metara, sa 20 kreveta, opremljena je sigurnosnom opremom, kvalitetnom belom tehnikom i nameštajem, i zadovoljava najviše standarde socijalne zaštite ovog tipa. Sastoji se od prijemne prostorije, dnevnog boravka sa trpezarijom, kauhinje, ostave i dečije sobe (u prizemnom delu) i šest spavaćih soba sa pripadajućim mokrim čvorom (toaleti, kupatila) na spratu.

28. marta 2016. svečanom ceremonijom u Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici, okončani su radovi i opremanje objekta, koji su trajali oko 15 meseci, a čija je vrednost oko 25 miliona dinara. Otvaranju su prisustvovali  predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, pokrajinski Sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik UO Fonda B92 Veran Matić.

Primopredaja objekta između donatora Fonda B92 i centra za socijalni rad “Sava”, koji će njome upravljati ispred opština Sremskog okruga, izvršena je 15. aprila 2016. Time su stvoreni svi uslovi za smeštaj žrtava nasilja sa ove teritorije u objekat koji ispunjava najviše evropske standarde za njihovo zbrinjavanje. Ceremoniji prisustvovala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, predsednik UO Fonda B92 Veran Matić, predstavnici Okružnog javnog tužilaštva, sponzora kao i drugi uvaženi gosti.

Do sada su žrtve nasilja iz Sremske Mitrovice i Sremskog okruga bila smeštane u sigurne kuće u Novom Sadu i Zrenjaninu, kao i u hraniteljske porodice. Na godišnjem nivou je do sada bilo smeštano do 15 žena, a slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom nije bilo. Pored ovih aktivnosti Centar za socijalni rad “Sava” sprovodi i preventivne programe u zajednici sa namerom da uspostavi nultu toleranciju na nasilje sa posebnim ciljem da svoje sugrađane edukuje i ohrabri da svaki slučaj nasilja prijave nadležnim organima. Puštanjem u rad sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, popravljaju se uslovi za zbrinjavanje žrtava kao i za dalje unapređenje aktivnosti usmerenih na iskorenjavanje nasilja. Kuća je izgrađena sredstvima koja su obezbedili Fond B92, Okružno javno tužilaštvo Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Grad Sremska Mitrovica.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.