početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Sombor

Sigurna kuća Zapadnobačkog okruga - Sombor

Administrator: Centar za socijalni rad Sombor

Centar za socijalni rad
Karađorđeva 4,
25000 Sombor

Kontakt telefon za smeštaj:
025 482 499 (od 7.30 do 15h)


Somborska Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja namenjena je smeštaju žena i dece iz Zapadnobačkog okruga koji obuhvata teritoriju Grada Sombora i opština Apatin, Odžaci i Kula sa oko 215.000 stanovnika.

 

Ovaj objekat je površine 270m2 i može da smesti do 22 osobe: zadovoljava evropske standarde koji definišu optimalne uslove za smeštaj nasiljem ugroženih žena sa decom uključujujući tu i željeni kapacitet od jednog ležaja na 10.000 stanovnika.


Sastoji se od prijemne prostorije, dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinje, ostave i dečije sobe (u prizemnom delu) i sedam spavaćih soba sa pripadajućim mokrim čvorom (toaleti, kupatila) na spratu. Objekat je opremljen potrebnom belom tehnikom i klima uređajima. U kući je organizovano 24-časovno dežurstvo.

 

U Sigurnoj kući Sombor je predviđen prihvat i smeštaj žena i dece koji su preživeli nasilje u porodici ili koji su bili žrtve trgovine ljudima, stručni rad u vidu pružanja psihosocijalne pomoći, edukacije, odvijanje radno-okupacionih i rekreativnih aktivnosti, a sve u cilju prevazilaženja posledica nasilja i priprema za reintegraciju u socijalnu sredinu. Centar za socijalni rad Sombor je bio nosilac projekta integrisanog odogvora na porodično nasilje koji je poslužio i kao model za izradu Strategije za borbu protiv nasilja u porodici AP Vojvodine.

 

Ovo sklonište otvoreno je 20. aprila 2011. godine.

 

Sigurna kuća Sombor je plod partnerstva Sekretarijata za rodnu ravnopravnost IV AP Vojvodine i Fonda B92. Glavni donatori izgradnje bili su Izvršno Veće Vojvodine, Victoria Group, Holcim, Zorka Holding, Coca Cola HBC, Erste Bank, Kika, Gorenje, AVON i građani Srbije. Ukupna vrednost objekta iznosi preko 180.000 evra.

 

Vlasnik Sigurne kuće Sombor je Grad Sombor, a kućom rukovodi Centar za socijalni rad Sombor.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.