početna| mapa sajta| štampaj| pošalji|

Sigurne kuće u pripremi

Sigurna kuća Sremskog okruga – Sremska Mitrovica

Opštinska uprava za predškolsko obrazovanje, sport i socijalnu politiku pokrenula je inicijativu za otvaranje Sigurne kuće i u Sremskoj Mitrovici još 2009. godine.


Poslednjih godina je, prema podacima Centra za socijalni rad „Sava“, povećano nasilje u porodici, a žrtve su uglavnom deca i starije osobe. Nasilnici su u najvećem broju slučajeva očevi i najbliži srodnici, a kada su u pitanju starija lica, zlostavljači su najčešće psihijatrijski slučajevi i alkoholičari. Prema rečima Ljubomira Kolarova, načelnika nadležne Opštinske uprave, potreba da se žrtve zaštite je sve izražajnije.

 

Grad Sremska Mitrovica doneo je odluku da donira plac, dok će projekat za izgradnju sigurne kuće biti besplatan.

 

Fond B92 se pridužio ovoj inicijativi posredovanjem u pronalaženju sredstava za izgradnju objekta koja bi trebalo da započne do kraja 2013. godine.


Sigurna kuća za sada ne postoji u Sremu ali je Sremski upravni okrug zato jedini u Srbiji kome je više javno tužilaštvo dalo mogućnost da raspolaže sredstvima koja se prikupljaju po principu oportuniteta. Da podsetimo, institut „oportuniteta“ predstavlja olakšanje za čitav pravosudni sistem, kako sudovima, da smanje broj predmeta, tako i okrivljenima, da uz ispunjavanje određenih obaveza, odnosno plaćanje određene svote novca izbegnu procesuiranje za krivično delo koje su izvršili, te na taj način izbegnu krivičnu evidenciju.

 

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici  4. aprila 2013. godine potpisan je Protokol o izgradnji Sremske sigurne kuće. Potpisnici protokola su bili gradonačelnik Branislav Nedimović, javni tužilac Nebojša Popović, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i direktorka Centra za socijalni rad Snežana Stanisavljević.Početak izgradnje Sremske sigurne kuće planiran je za leto tekuće godine, a njeno otvaranje do kraja 2013.

 

Sigurna kuća Pčinjskog okruga - Vranje

Ovaj projekat započet je 2008. godine kada je potpisan protokol o namerama između Fonda B92 i opštine Vranje. Zbog efekata krize do kraja 2012. godine međutim nije zatvorena finansijska konstrukcija iako je projekat kuće površine oko 240m2 odavno napravljen.


Početkom 2013. godine došlo je do ogromnog pomaka u realizaciji projekta kada je obezbeđen donator za izgradnju objekta. Trenutno je u toku rad na pravno tehničkoj proceduri koja prethodi raspisivanju tendera za izvođača radova.


Centar za socijalni rad Vranje vodi Prihvatilište za žrtve nasilja koje svojom stalnom ispunjenošću svedoči o velikim potrebama ovog regiona. U Pčinjskom okrugu postoji veliki broja žena i dece koji se javljaju i traže pomoć preko SOS telefona ili u lokalnim centrima za socijalni rad. Potreba za sigurnom kućom postoji, veliki broj žena, dece i žena sa decom smešta se u Centar za pružanje lokalnih usluga i socijalne zaštite zbog zlostavljanja u porodici, ali i zbog zanemarivanja.


SOS telefon u Vranju je tokom 2012. godine imao oko 160 poziva, uglavnom žena, od kojih su za njih 140 utvrđeni različiti oblici zlostavljanja i nasilja u porodici.


Sigurna kuća u Vranju, koja će biti regionalnog karaktera, imaće 25 do 30 ležajeva, koliko je po standardima Evropske unije potrebno za potrebe Pčinjskog okruga.

.

Redizajniranje i održavanje website-a www.sigurnakuca.net podržava zajednički UN projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji”, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima UN Trust Fund-a za borbu protiv nasilja nad ženama.

Sadržaji website-a ne predstavljaju nužno stavove UNDP-a, UN Women-a, UNICEF-a ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.